Biografie (Nederlands)

Tommy van Doorn (1990) is organist en beiaardier van de Sint-Petrusbasiliek in Boxtel. Hij begon op zevenjarige leeftijd met pianolessen en nam vanaf zijn zeventiende orgellessen bij Jan Verhoeven. Na het behalen van zijn gymnasiumdiploma studeerde hij vanaf 2009 hoofdvak orgel aan het Fontys Conservatorium in Tilburg bij Henco de Berg en Ad van Sleuwen. Piano werd als bijvak gestudeerd bij Jelena Bazova. Hij verdiepte zich tevens in het bespelen van het Franse drukwindharmonium. In juni 2014 studeerde hij cum laude af met een concert in de Sint-Catharinakerk in Eindhoven. Verdere masterclasses en interpretatielessen werden gevolgd bij o.a. Ben van Oosten, Kees van Houten, Joris Verdin (B), Wolfgang Baumgratz (D) en Luca Scandali (It).

Aan de HKU Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort volgt hij de masterstudie beiaard bij Frans Haagen. Daarnaast volgt hij aan de Universiteit Utrecht de masterstudie musicologie.

Tommy van Doorn werkt als privé muziekdocent en geeft orgelles bij Kunstkwartier Helmond. Hij is actief als concerterend organist, beiaardier en harmoniumspeler. Tevens begeleidt hij regelmatig koren op orgel.

In 2018 behaalde hij de tweede prijs op het internationale beiaardconcours in Zwolle en Kampen. Op orgel begeleidde hij onder meer uitvoeringen van de Requiems van Fauré en Duruflé. Hij werkte samen met Cappella Breda onder leiding van Daan Manneke en in 2014 toerde hij als harmoniumsolist met het Nederlands Studenten Kamerkoor onder leiding van Kurt Bikkembergs. Voor het kwartaaltijdschrift “Vox Humana” van de Harmonium Vereniging Nederland schrijft hij muziekbesprekingen. Bij de Brabantse Orgelfederatie verschenen enkele opnames van zijn spel en is hij betrokken als artistiek adviseur. Hij is voorzitter van de Stichting Smitsorgel Heilige Servatiuskerk, die zich inzet voor het behoud van het Smitsorgel (1852) in Schijndel. Ook is hij artistiek adviseur van de Stichting Kerkconcerten Boxtel.

In Roosendaal was Tommy van Doorn enkele jaren actief als organist van de Moeder Godskerk. In december 2012 is hij benoemd als titulair organist van de Sint-Petrusbasiliek te Boxtel, waar hij vaste bespeler is van het monumentale Smits-orgel (1842). In Boxtel is hij sinds 2018 tevens aangesteld als vaste beiaardier van het carillon in de toren van de Sint-Petrusbasiliek.


Biography (English)

Tommy van Doorn (1990), resident organist and carillonneur of Saint-Peter's Basilica in Boxtel, started playing the piano at the age of seven. Later, he took organ and piano lessons with Jan Verhoeven. At the Fontys Conservatory in Tilburg, he studied organ as main instrument with Henco de Berg and Ad van Sleuwen, piano with Jelena Bazova, and took a specializing course in playing the French harmonium. He obtained his bachelor’s degree in 2014. He took further lessons and masterclasses with Ben van Oosten, Kees van Houten, Joris Verdin, Wolfgang Baumgratz and Luca Scandali. He studies for his master’s degrees in musicology at Utrecht University and in carillon at the Netherlands Carillon School in Amersfoort with Frans Haagen.

Tommy van Doorn is active as a teacher, recitalist and accompanist on organ, harmonium, piano and carillon. He won the second prize at the international carillon contest in Zwolle and Kampen (Netherlands) in 2018. He accompanied performances of the Requiems of Fauré and Duruflé and participates in performances of contemporary music. He is artistic advisor and board member for several organizations supporting organ culture in the south of the Netherlands.


Biographie (français)

Tommy van Doorn (1990) est organiste titulaire et carillonneur de la basilique Saint-Pierre de Boxtel. Il a étudié l'orgue et le piano au Conservatoire Fontys à Tilburg avec Henco de Berg, Ad van Sleuwen et Jelena Bazova, pour lequel il a obtenu son grade de bachelier en 2014. Il s’est aussi spécialisé dans la pratique de l’harmonium français (soufflant). Pour l’orgue, il suivit d'autres cours et classes de maître avec Ben van Oosten, Kees van Houten, Joris Verdin, Wolfgang Baumgratz et Luca Scandali.

Il étudie le carillon à l'école hollandaise de carillon à Amersfoort avec Frans Haagen. Il a remporté le deuxième prix au concours international de carillon de Zwolle et de Kampen (Pays-Bas) en 2018. Aussi, il suit un master de musicologie à l'université d'Utrecht.

Son activité se partage entre l'orgue, le carillon, l'harmonium et l'enseignement. À l'orgue, il a accompagné, entre autres, les Requiems de Fauré et Duruflé. Il remplit également un certain nombre de postes de gestion et de conseil.

 
tvd13a.jpg
Foto: Rini van Oirschot

Foto: Rini van Oirschot

bfharm2.jpg