Son: de beiaard van de Sint-Petrus’-Bandentoren

son1.jpg

Tommy van Doorn bespeelt dit instrument op de eerste en derde donderdagmiddag van de maand tijdens de weekmarkt van 13 tot 14 uur. In de eerste helft van 2024 is dit op: 18 januari, 1 februari, 15 februari, 7 maart, 21 maart, 4 april, 18 april, 2 mei, 16 mei, 6 juni, 20 juni.

Geschiedenis

In het centrum van Son (gemeente Son en Breugel) staat de fraaie Sint-Petrus'-Bandentoren. Oorspronkelijk hoorde deze bij de Sint-Petrus'-Bandenkerk, die vanaf 1460 gebouwd werd en na 1526 gereedkwam. Op 29 december 1958 brak er echter een grote brand uit in de kerk die het gebouw volledig verwoestte. In 1960 werd een nieuwe kerk, direct ten zuidwesten van de toren, in gebruik genomen. Dit moderne gebouw was veel groter van aanleg; de oude kerk werd al geruime tijd te klein bevonden voor het sterk toegenomen aantal gelovigen. In 1966 werden de ruïnes van de oude kerk gesloopt. De toren bleef staan en werd in 1975 gerestaureerd. Een nieuwe spits werd aangebracht. In 2005 maakte men op het parkeerterrein ten oosten van de toren de contouren van de voormalige kerk in het plaveisel zichtbaar. De moderne kerk werd eind 2017 aan de eredienst onttrokken; het gebouw krijgt een nieuwe bestemming.

Bij het gereedkomen van de restauratie van de toren werd, met ondersteuning van de Sonse bevolking, de middenstand en de grotere bedrijven, een beiaard geschonken aan de gemeente. De klokken werden in 1975 gegoten en in de toren aangebracht door Klokkengieterij Petit & Fritsen te Aarle-Rixtel. In 2002 werden twee nieuwe basklokken toegevoegd. Het totale klokgewicht bedraagt 4450 kilogram. De zwaarste klok weegt 778 kilogram, de lichtste 7,5 kilogram. Drie basklokken dienen tevens als luidklokken. In 2020 is de toren volledig gerestaureerd. Hierbij zijn de speelcabine, het automatisch spel en het klavier van de beiaard vernieuwd.

De beiaard bestaat in totaal uit 50 klokken. De klokken zijn aangesloten op het klavier als A (klinkend fis) - Bes - c - d - chromatisch - c4. De beiaard transponeert een grote sext omhoog.

De gesloten toren klinkt akoestisch uitstekend; de beiaard heeft een volle, heldere en evenwichtige klank. Aan de oostkant vormen de begraafplaats en het Vroonhovenpark een idyllische groene verbinding met de Dommel. Ten westen ligt het Raadhuisplein, waar wekelijks de markt plaatsvindt. De toren en de beiaard vormen het historische en monumentale hart van Son.

De activiteiten rondom de beiaard worden gecoördineerd door de Stichting Vrienden van de Beiaard Son en Breugel. Het instrument wordt wekelijks bespeeld op donderdagmiddag (tijdens de weekmarkt) en op zaterdagmiddag. Op de eerste en derde donderdag van de maand speelt Tommy van Doorn van 13 tot 14 uur als beroepsbeiaardier, de overige keren wordt er door amateurbeiaardiers gespeeld.